TL İçin Kritik Haftaya Başlıyoruz – 23 Temmuz 2018

Yeni haftanın ilk işlem gününde veri olarak önemli bir akış bulunmazken hafta olarak önemli veriler izleyeceğiz. Salı günü TCMB para politikası kurulu toplanacak ve Perşembe günü Avrupa merkez bankası marjinal borçlanma oranı kararını takip edeceğiz. Geçen hafta hafif satıcılı bir dolar endeksi izlerken emtialar da değerlenme gördük. Bu hafta doların seyrine Trump açıklamaları ve ABD GSYH 2. Çeyrek verileri etkili olacak.

USDTRY:  Salı günü Merkez bankasının seçim sonrası alacağı ilk karar olması nedeniyle ve faiz artırım beklentilerinin artmasıyla TL alıcılı bir parite görmekteyiz. Maliye  Hazine bakanı Berat Albayrak açıklamalarına baktığımız OVP eylülden önce açıklanacak ve G20 toplantısı için Arjantin’e giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada “Biz piyasayla kavga ederek değil, kazan kazan ilişkisine dayalı hep birlikte bir güçlü bir iletişimle yürüyeceğiz. Açık ve şeffaf olacağız. Bakanlığımız döneminde hiçbir zaman bize bağlı konularla ilgili piyasanın gerisinde olmayacağız. Piyasanın önünde olacağız” dedi. Siyası açıklamalar haricinde Borsa İstanbul cephesinden bilanço açıklamaları gelecek bu da kurda aşağı yönlü hareketlere destek olabilir. Fakat en önemli olgunun faiz kararı olacağını unutmamak gerek. Ayrıca FİTCH ülke notundan sonra 24 Türk bankası notunda indirime gitti, Fitch ekonominin makro istikrarını bozucu risklerin artmasını gerekçe göstererek 13 Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu bir kademe düşürmüş ve BB+’dan BB’ye indirmişti. Görünümü ise “durağan”dan “negatif”e çevirmişti. Parite haftaya aşağı yönlü başlarken trend hala yukarı yönlü devam etmekte. Aşağı yönlü hareketler devam ederse 4,7560 seviyesi ilk güçlü destek noktası olarak karşımıza çıkmakta, ve sırasıyla 4,7337 ve 4,6759 seviyeleri takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 4,8138, 4,8493 ve 4,9071 seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD: Cuma günü bahsettiğimiz Trump açıklamaları ile dolar endeksi geriye doğru çekildi ve 94 seviyelerinde yer buldu. Ticaret savaşının şu an için negatif etkisi gözükmezken özellikle ABD cephesinden gelen bilanço rakamlarının Ticaret savaşı etkilerini izole ettiğini söyleyebiliriz. Trump’ın özellikle bir attığı tweet olaylara bakış açıklarını değiştirdi, Çin’i kurlarda manipülasyon yapmakla suçlayan Trump yeni bir kur savaşları mı başlıyor sorularını akıllara getirdi. Avrupa cephesinden bu hafta bahsettiğimiz gibi Perşembe günü ECB kararı beklenirken Avrupa da Çin’e daha açık bir ekonomi politikası uygulaması için çağrıda bulundu. Ayrıca ECB’nin aralık sonu niceliksel genişlemenin bitirmeye niyetli olduğunu unutmamak gerek. Avrupa’da bir başka gündem olan Brexit ise İMF tarafından yapılan açıklamada AB ve İngiltere arasında bir anlaşma olmazsa İrlanda ekonomisi ciddi şok altında kalabileceği konusunda uyardı. İngiltere BDDK’sı yaptığı uyarıda İngiltere bankalarını ciddi şoklara hazır olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Teknik olarak pariteye bakarsak günlük ve 4 saatlik grafikte yükselen bir kanal içinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Fakat paritenin daha önce deneyip aşamadığı 1,17645 seviyesi karşımıza çıkmakta ve eğer kırılırsa 1,18079 ve 1,19205 seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1,16519, 1,15827 ve 1,14701 seviyeleri takip edilebilir.

USDJPY: Dolar endeksinin gerilemesi ardından Japon yeninde 110 binin altını gördük. Trump’ın Twitter üzerinden hem İran hem Çin’i tehdit etmesi Yuanın ve Japon Yeninin ciddi değer kayıplarına sebep olmuştu. Japon yeninin değer kazanması sonra Japon borsaları da ekside kapanışlar gerçekleştidi. Bunun haricinde Japonya cephesinde çıkan Merkez bankası politika değişiklğine gidiyor söylentileri kur üzerinde hareketlere sebep oldu. Kuroda bunun asılsız olduğunu söylese de tahvillerde satış baskısı gördük ve faizleri %136 gibi ciddi oranda artış gerçekleştirdi. Japon merkez bankasının gerekirse sınırsız tahvil alabiliriz açıklaması da bunda etkili olduğunu söyleyebiliriz.

113,000 seviyelerinden sert düşüş yaşayan paritede ilk destek noktası aşılmış gözüküyor.111,009 altındaki kalışlarda satış baskısının süreceği söylenebilir. 2. Destek noktamız ise 110,574 ve 109,333 seviyeleri takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 112,250, 113,056 seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

XAUUSD

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.