Ticaret Savaşları Tekrar Gündemde

Haftanın ilk işlem gününde gündemi ABD-Çin ticaret savaşı oluşturuyor. Beyaz Saray’ın Çinli yetkilileri müzakere için davet etmesinin ardından anlaşma beklentisi içine giren piyasa, Trump’ın 200 milyar dolarlık ek gümrük vergisi talimatı ile piyasalarda tekrar bir belirsizlik havasına girilmesine neden oldu. Trump’ın Çinli yetkilileri müzakere davetine rağmen yeni tarifelerin uygulamaya geçirilmesi yönünde talimat vermesinde, “ABD yönetiminin Çin’le anlaşmak için baskı altında olduğuna” yönelik haberlerin rol oynamış olabileceği belirtiliyor. Bu haberler sonrası endekslerde kırmızı bir görünüm hakim oldu ve özellikle Dow Jones vadelileri 32 puan aşağıdan 26108.38 puandan açılış gösterdi. Bunun yanında NAFTA anlaşmasının sonuçsuz kalması piyasalarda Trump’ın başlattığı ticaret savaşlarının endişe verdiğini izlemekteyiz. Cuma günü ABD’de takip ettiğimiz perakende satışlar verisi beklentilerin altında kalarak 0.1 olarak açıklanmıştı. Dolayısıyla Dolar endeksinde 0.04 kadar bir geri çekilme izledik. Son olarak bugün ABD tarafında NY Empire State imalat endeksi takip edilebilir.
Avrupa tarafında ise gündem Brexit olarak öne çıkmakta. Brexit sonrası yatırım bankası Deutche Bank’ın varlıklarının %70’ini taşıma durumu söz konusu olması ve eğer anlaşmasız bir Brexit olursa etkileri tahmin edilenden daha büyük olabileceğini söyleyen Carney, bu durumda Sterlin ’de çöküş hızlanır ve İngiltere’nin faiz artırmak zorunda kalabileceğini söyledi.  Bugün Avrupa tarafında ağustos ayı TÜFE verisi takip edilebilir. Son olarak Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Avrupa Birliğinin (AB) “Aaa” seviyesindeki kredi notunu teyit etti. Kuruluşun sitesinde yer alan açıklamaya göre, AB’nin uzun vadeli kredi notu “Aaa” ve not görünümünü “durağan” olarak korundu. EURUSD paritesine teknik olarak bakarsak bugün gelen veriye göre pariteye olumlu yansıması beklenebilir. Direnç noktası olarak 1.16887, 1.17557 ve 1.18568 noktaları takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1.15876, 1.15535 ve 1.14524 destek noktaları takip edilebilir.

Yurtiçinde ise gündem bir yandan İdlib olarak yer tutarken ekonomi tarafında ise Merkez Bankası Faiz artırımı sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karara ilişkin açıklamalarını takip ettik.  İdlib konusunda ise Soçi’de bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmede en önemli konunun İdlib olduğunu vurgulayarak İdlib çözümü ve Suriye bağımsızlığı konusunda kararlı olduğunu vurguladı. Bunun dışında Rusya Merkez Bankası Enflasyon risklerinin artması nedeniyle, Aralık 2014’ten bu yana ilk defa faiz yükseltti. Politika faiz oranı, 0,25 baz puanlık artışla yüzde 7,5’e çıkarıldı. Türkiye’nin de faiz atrıması gelişen ülkeler riskleri açısından Rusya tarafından olumlu karşılanırken bu iki ülke ardından Güney Afrika’nın da faizleri artırması beklenmekte. Zira bu ülkelerin de Brezilya ile birlikte para birimleri ciddi düşüş yaşamıştı. Yurtiçinde bir diğer önemli madde ise TTK 337 maddesinde yapılan geçici  bir değişiklik, bu değişikliğe göre  şirketler’in kur riskinden dolayı iflas etmesinin önüne geçilmesi planlanmakta. Ekonomide göreli yavaşlama doğal olarak cari açık rakamlarına da yansımakta ve düşüş göstermekte.
Teknik olarak bakarsak aşağı yönlü hareketlerde 6.0497, 5.9468 ve 5.7741 noktaları takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 6.2224, 6.2922 ve 6.4649 noktaları takip edilebilir.

Altın gibi emtialara bakarsak G-10 ülkelerinde olan ücret artışları özellikle ABD ve Avrupa ve sonrasında gelen faiz artırım beklentileri ile birlikte enflasyon beklentileri yükselmekte bu durum da varlık fiyatlarına pozitif yansımakta. Altın gibi emtialar şimdilik güçlü dolar dolar ile baskı altında kalsa da önümüzdeki süreçte piyasaların takip edeceği emtialar arasında olacaktır.
Teknik olarak bakarsak destek noktası olarak 1188.18, 1182.75 ve 1167.12 noktaları takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1203.81, 1214.01 ve 1229.64 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

 

 

 

 

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.