FOMC Toplantısı Doları Nasıl Etkileyecek? – 30 Ocak 2018

Günün Ardından

Yoğun gündemin beklendiği haftanın ikinci işlem gününün yavaş yavaş sonlarına gelirken piyasalar ekonomik veriler ve siyasi haber başlıkları ile şekillenmeye devam etti. İlk olarak gün içerisinde büyüme verisinin geldiği Euro bölgesini inceleyelim. Öğlen saatlerinde gelen veriye göre Euro bölgesi 2017 yılının son çeyreğinde %0.6 oranında bir büyüme gerçekleşti ve bu büyüme oranı piyasaları tatmin etti. 2017 yılına genel baktığımızda ise karşımıza %2.5 oranında bir büyüme çıkıyor. Son gelen büyüme oranları ile birlikte, bugün ki veride Euro bölgesinin güçlü bir büyüme sergilediğini gözler önüne seriyor. Bununla birlikte akıllarda halen tahvil alım programının ne zaman son bulabileceği konusu duruyor. Piyasalara bugün düşen bir habere göre Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programından yaklaşık olarak 3 ay içerisinde çıkabileceği belirtildi. Bilindiği gibi AMB eylül ayında yaptığı toplantıda son genişleme yapılmış ve kademeli olarak çıkılma kararı verilmişti. Burada en önemli takip edilen konulardan biri ise enflasyon oranları idi. Hedef enflasyonun bir miktar altında seyreden oranların çok zayıf sürmesi halinde tahvil alım programının uzatılabilme ihtimalleri doğmuştu. Fakat son yaşanan gelişmeler ile beraber tahvil alım programından kademeli çıkılmanın yakın zamanda olabileceği ihtimalleri oluştu. Bu haber akışları ile beraber Euro’da değer kazanımları gözlemlendi. Ardından gözler Almanya’dan gelen enflasyon oranlarına çevrildi. Almanya’dan gelen veri beklentilerin aksine Ocak ayında yavaşladı ve %1.4 oranına indi. Piyasalarda beklentiler ise %1.6 oranı idi. Son günlerde Almanya ekonomisinin sağlam büyümesi dikkat çekiyordu fakat gelen bu veri ile birlikte fiyatlarda ki büyümenin istenilen düzeyde olmadığı görülüyor. Gelen bu veri ile beraber Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kararında etkili olabilir mi bunu izleyeceğiz. Almanya’dan gelen veri ile birlikte Euro’da gevşeme eğilimleri yaşansa da ardından tekrar toparlanma hareketleri yaşandı. Gün içerisinde dolarda ki hafif gevşemeden de destek bulan EUR/USD paritesi an itibari ile 1.2444 seviyelerinde fiyatlamalar yaşıyor. Pariteyi teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.24795 – 1.25754 – 1.27555 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.23836 – 1.22877 – 1.21918 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Haftanın başrolü olan Amerika kanadına baktığımızda ise artık gözler FOMC’nin bugün başlayacak ve yarın TSİ 22.00’da faiz kararını açıklayacağı toplantıya çevrilmiş durumda. Fed Başkanı Janet Yellen için bu toplantının liderliğini yaptığı son toplantı olması sebebiyle duygusal bir önemi var. Toplantı ardından 3 Şubat’ta yeni başkan Jerome Powell’ın koltuğa oturması bekleniyor. Bununla birlikte yıl içerisinde San Francisco Fed Başkanı John Williams ve Clevelend Fed Başkanı Mester FOMC’de oy hakkı alacak. Ve iki liderinde kısmen şahin olduğu söylenilebilir. Yarın akşam açıklanacak olan faiz kararına dönecek olursak piyasaların faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmeyeceği beklentisi halen sıcaklığını koruyor. Oranlarda bir değişiklik beklenmesede yapılacak olan açıklamalarda ileri ki günlere yönelik bir ipucu aranacak. Son günlerde istenilen düzeyde gitmeyen enflasyon oranları konusunda Fed’in ileri ki günlerde enflasyon oranlarının yükseleceğini düşündüklerini bekledikleri açıklamaları gelmişti. Yarın akşam da bu konu hakkında yapılabilecek olan açıklamalar volatilite de etkili olabilir. Gün içerisinde zayıf seyir izleyen dolarla birlikte aşağı yönlü hareketler yaşayan USD/TRY paritesi 3.76 seviyelerini gördü. Pariteyi teknik olarak incelemeden önce yurtiçinde neler yaşanmış inceleyelim. Sabah saatlerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 2018 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre 2018 yılının sonunda ki enflasyon tahmini %7 oranından %7.9 oranına çıkarıldı. 2019 yılına baktığımızda ise yıl sonu tahmini %6’dan %6.5 oranına yükseltildi. Bununla birlikte TCMB 2017 hedef enflasyon olan %5’in oldukça aşılarak %11.92 olarak gerçekleşmesi sebebiyle hükümete mektup gönderdi. Mektubun özetinde enflasyon oranının aşılmasında ki esas unsurun TL’de ki sert düşüş olduğu belirtilirken, gelecek dönem için TCMB’nin fiyat istikrarı amacı doğrultusunda elinde ki tüm araçları kullanmaya ve para politikası kararlarını enflasyon görünümüne göre vermeye devam edeceği ifade edildi. Tüm bunlar ışığında an itibari ile 3.77 seviyelerinde fiyatlamalar yaşayan  USD/TRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 3.8130 – 3.8340 – 3.8920 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 3.7550 – 3.7180 – 3.6600 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın fiyatlarına baktığımızda ise öğle saatlerine kadar dolarında toparlanma hareketleri ile birlikte aşağı yönlü gevşeme hareketleri sergiledi. Öğle saatlerinden sonra tekrar gevşeyen dolar ile birlikte destek bulan ons altın yönünü yukarı çevirdi ve tekrar 1349 seviyeleri görüldü. Hafta içerisinde Amerika kanadından gelecek olan ekonomik veriler ile birlikte volatilitede artış yaşanabilir. Bu sebeple piyasalar bu verileri yakından takip edecek. An itibari ile 1344 seviyelerinde fiyatlanan ons altını teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1351.42 – 1358.26 – 1366.25 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1334.53 – 1328.70 – 1313.92 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.