Enflasyon Verisi Doları Destekleyecek Mi – 12 Temmuz 2018

Dün yurtiçinde gündem dolar oldu. Türk lirasının %3’e varan değer kaybı ve borsa İstanbul tarafında yaşanan  %5,18 yaşanan kayıp gündeme oturdu. Tabi buna ne sebep oldu diye bakarsak dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mayıs 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı. Buna göre, cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla 516 milyon dolar artarak 5 milyar 885 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 57 milyar 637 milyon dolara çıktı. Cari işlemler açığı, Nisanda 5 milyar 426 milyon dolar, 12 aylık açık ise 57 milyar 73 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.  Beklentinin üstünde gelen veriler paritede yukarı yönlü harekete sebep oldu ve gece Asya seansıyla beraber Dolar TL karşısında 4.97 seviyelerine geldikten sonra 4.89 seviyesine kadar geri çekildi. Borsa İstanbul kayıpları da Nisan 2017 den bu yana en düşüğü görmüş oldu. Türkiye 10 yıllık tahvilleri ise %18.43 seviyelerine kadar tırmandı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den yapılan açıklamada, “Moody’s’in haziran ayında duyurulan Türkiye’nin reytingine ilişkin yaptığı değerlendirmenin odağı kişiler değil, gelen hükümetin toplamda sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek politikaları uygulama ve kamunun mali gücünü koruma kapasitesidir” ifadesine yer verildi. Asıl piyasanın beklediği siyasi cepheden gelecek olan ekonomi yol haritası olacaktır. Artık fiili hareket bekleyen piyasa sistem değişikliği ile beraber yabancı belirsizlik ortadan kalkması ile TL açısından bir miktar olumlu gelişme yaşanabilir.  Yurtiçinde bugun veri akışı bulunmazken ABD tarafında açıklanacak olan çekirdek TÜFE verisi paritede etkili olabilir. Enflasyon hedefine her geçen gün yaklaşan Fed için bu veri oldukça kritik öneme sahip. Haziran verisinde aylık bazda %0.2 ve üzeri gelebilecek bir enflasyon dolar endeksi tarafından pozitif karşılanabilir. Teknik olarak grafiğe bakarsak geri çekilmelerde destek seviyesi olarak 4.7526, 4.7026 ve 4.6301 seviyeleri takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise direnç seviyesi olarak 4.9351 ve 4.9976 seviyeleri takip edilebilir.

Yurtdışına bakarsak gündem değişmedi. Ticaret savaşları hala gündemde fakat bu sefer Çin tarafından gelecek olan tepki merak ediliyor. Bunun üzerine çeşitli senaryolar mevcut Çin, tarifelere dolara dolar bazında karşılık vermemek üzere ABD’den yeteri kadar ithalat yapmamayı ve ABD’ye ek tedbirler ile misilleme yapmayı planlıyor. Değerlendirilen tedbirler arasında ABD’li firmaların lisans almalarının engellenmesi, ABD şirketlerini içeren birleşme ve satın alma olaylarının onaylarının geciktirilmesi ve gümrükteki ABD malları üzerindeki kontrollerin artırılması yer alıyor.  Dün ABD cephesinden gelen UFE  verilerini takip ettik Yapılan açıklamaya göre üretici fiyatları Haziran’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 artarak yüzde 3.1’lik beklentiyi geride bıraktı. Üretici fiyatlarındaki yüzde 3.4’lük artış, 2011’den bu yana kaydedilen en güçlü yıllık veri oldu. Yıllık veri, Mayıs ayında yüzde 3.1 olmuştu. Beklentiden iyi gelen veri dolarda güçlenmeye sebep oldu ve dolar endeksi 94.51 seviyelerinde ulaştı. EURUSD 1,1677 seviyelerine geri çekilme yaşadı. Görünen manzara dünyada güçlenen doların daha devam edeceği yönünde. Bugün ise hem ABD hem AB tarafından gelen veriler olacak. ABD cephesinden saat 15:30’da haziran çekirdek TÜFE rakamlarını takip edeceğiz (Beklenti 0,2 artış) . Avrupa cephesinde ise Avrupa Merkez Bankası Para Politikası toplantı tutanaklarının yayınlanmasını izleyeceğiz. Ayrıca Almanya ve Fransa’dan haziran TÜFE fiyatlarını takip etmekte fayda olacaktır. Avrupa tarafında yıl sonu bitecek olan geri alım programıyla beraber haziran 2019’da faiz artırım söylentileri mevcut. Dolayısıyla toplantı notları Euro seyri açısından önemli olacaktır.

Dün piyasalarda WTİ %5 Brent ise %6,9 değer kaybı yaşadı. Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomik genişlemeyi ve petrol talebini olumsuz etkilemesi beklenen Çin ile ticaret savaşını daha da şiddetlendirmesinin ardından son bir yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra bu kaybını korudu. Tabii ki tek hikaye sadece bu değil.  İran ambargosu tekrar gündeme gelmesi, ABD’nin İran’a yeninden yaptırım uygulamaya başlamasının piyasada petrol darlığına yol açabileceği endişelerinin etkisi ile son birkaç haftada yeni bir üç yılın zirvesini daha yaptı. ABD’de ham petrol stoklarındaki keskin düşüş arz tamponlarının azalmasına neden olurken ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) “Temmuz 2018 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu’na göre, Brent tipi ham petrolün ortalama varil fiyatı bu yıl için 73 dolara, gelecek sene için de 69 dolara yükseltildi. Geçen senelerden hatırlanacağı üzere dünyada bir kaya gazı hikâyesi mevcuttu fakat çıkarım maliyetleri düşen petrol fiyatlarını karşılamaması sebebiyle kuyular kapanmıştı. Petrol fiyatları yukarı çıktıkça kuyular devreye girse dahi ABD’nin bunu ihraç edecek petrol boru hattı olmadığı söylentisi mevcut. Dolayısıyla petrol stok dataları etkili olacaktır. Bugün saat 11:00’da Uluslararası Enerji Kurumu Aylık Petrol Piyasaları Raporu yayılacaktır.  Rapor, dünyadaki arz, talep gibi dengeleri oluşturan ve petrol piyasalarını etkisi altına alan anahtar gelişmelerin detaylı analizini sunacaktır. 4 saatlik grafikte aşırı satım bölgesinde bulunan WTİ 30 günlük hareketli ortalanın altında fiyatlanıyor.  Aşağı yönlü hareketlerde 69,02 ve 67,42 destek seviyeleri takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 73,22 ve 75,82 direnç seviyeleri takip edilebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.