USD / JPY Paritesi Yorumu – 28.08.2015

BoJ İçin Zaman Daralıyor

Her ayın son cumasında olduğu gibi Japonya’dan bolca veri yayınlandı dün gece. Yayınlanan veriler arasında BoJ’un iki yılı aşkın bir süredir tarihin en büyük varlık alım programlarından birini devreye sokarak yükseltmeye çalıştığı enflasyon göstergeleri de var.
BoJ’un dikkate aldığı enflasyon göstergesi ulusal çekirdek TÜFE Haziran ayında piyasa bir tık gerileme beklerken %0.1 seviyesinde sabit kalmıştı. Beklenen düşüş Temmuz ayında geldi. Piyasa %-0.2’ye düşüş beklerken %0.1’dan %0.0’a geriledi ulusal çekirdek TÜFE. Ulusal enflasyon için önemli bir gösterge olan Tokyo çekirdek TÜFE ise Ağustos ayında beklendiği gibi %-0.1 seviyesinde sabit kaldı.
Yani enflasyon tarafında pek parlak bir durum yok. İki yıldır BoJ’un piyasaya yıllık 70 – 80 trilyon yen pompalamasına karşı %2’lik hedefi bir tarafa bırakalım daha rahatça deflasyon tehlikesi atlatıldı bile diyemiyoruz. Tabi burada tüm kabahati BoJ’a yükleyemeyiz. Geçtiğimiz sene Nisan ayında yapılan vergi artışı ile emtia fiyatlarındaki düşüşün gölgesinde hedefine ulaşmaya çalışıyor Japonya merkez bankası.
Bu senin son çeyreğinde enflasyonda artışın başlamasını ve 2016 mali yılının ilk yarısında, yani 2016 Nisan – Eylül döneminde, %2’lik hedefe ulaşmayı umuyor Kuroda fakat pek çok piyasa oyuncusu bu beklentiyi çok iyimser buluyor. Ayrıca enflasyonu oraya çekmek ayrı bir mesele orada tutmak ayrı bir mesele. 
Yani enflasyonu %2 hedefine çektiniz diyelim, global deflasyon ortamında orada tutmak için çok çalışmalısınız. Ayrıca hükümetin 2017 Nisan’ında yeni bir vergi artışı ile satış vergisini %8’den %10’a çekmeyi planladığını da hatırlatalım. 
Sadece enflasyon verileri gelmedi Japonya’dan. Son olarak perakende satışlar, hane halkı harcamaları ve işsizlik oranı gibi önemli rakamlarla ilgili de bir kaç şey söyleyelim. Geçtiğimiz seneki vergi artışı sonrası hane halkı harcamaları düşmeye devam ediyor. Piyasa Temmuz ayı hane halkı harcamalarında %0.9 artış beklerken %-0.2 gerileme yaşandı. Perakende satışlar ise aynı dönemde %1.6 ile beklentiden daha fazla arttı. 
Hane halkı harcamaları verisi anket bazı hazırlanan bir data, perakende satışlar ise reel verilerden yola çıkılarak hesaplanıyor. Yani aslında tüketici harcamalarının durumu hane halkı anketinin gösterdiği kadar kötü olmayabilir.
İşsizlik oranı ise piyasa %3.4’de sabit kalmasını beklerken %3.3’e geriledi. Aşırı düşük işsizlik oranına karşı maaşlarda istenen yükseliş yaşanmıyor bir türlü. Kuroda’nın enflasyonda artış için bel bağladığı güçlerden biri de maaşlar. Japonya’da iş kültürü nedeniyle şirketlerin işten çıkarma yerine maaş indirimlerini tercih etmesi aşırı düşük işsizlik oranının bir türlü maaşlarda yükselişe dönüşememesinin en önemli nedenlerinden.

BoJ bu yılın sonuna doğru enflasyonda yükselişin başlayacağını ön görüyor. Yani önümüzdeki bir kaç ayın enflasyon verileri çok önemli ve yukarı yönlü bir hareketlenme göremezse, BoJ ek gevşeme önlemleriyle sahneye çıkabilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.