Uluslararası Döviz Piyasaları Yorumu – 01.10.2015

Asya Seansında Veri Yağmuru

Asya seansında imalat ve hizmetler endeksleri yağdı dersek yanlış olmaz herhalde. Çin resmi ve Caixin PMI verilerini açıklarken Japonya Tankan endekslerini açıkladı. Biri dünyanın ikinci (bazı hesaplamalara göre birinci) diğeri de üçüncü büyük ekonomisi. Yani tüm dünya ekonomisini yakından ilgilendiren veriler bunlar.
Kıdem olarak Japonya’dan daha üstün olduğu Çin verileriyle başlayalım analizimize. Hem resmi imalat PMI hem de Caixin imalat PMI 50.0 altında ama iki kurumdan gelen veriler arasında yaklaşık 3 puanlık bir fark var. Resmi imalat PMI 49.8 ile beklentide ve önceki aya göre bir tık yukarıda gelirken, Caixin imalat PMI 47.2 ile beklentide ve önceki aya göre bir tık aşağıda geldi. Yani her iki veri de Çin imalat sektöründeki yavaşlamayı doğruluyor fakat farklı ölçeklerde.
İmalat PMI verileri ile birlikte hizmetler PMI rakamları da açıklandı. İmalatın tersine hem resmi hem de Caixin imalat PMI 50.0 üzerinde fakat yine iki kurum arasında neredeyse 3 puanlık bir fark var. Resmi hizmetler PMI 53.4 ile önceki aya göre değişim göstermezken Caixin hizmetler PMI 50.5 ile beklenti altı kaldı ve önceki aya göre 1 puan geriledi.
Resmi rakam Caixin’e göre daha şişirilmiş olsa da veriler Çin’deki yavaşlamanın vehametini gözler önüne sermeye devam ediyor. Hem de Çin hükümeti ve merkez bankasından gelen müdahalelere rağmen. Fakat umutlar bu senenin sonuna kadar atılan adımların artık ekonomiye sirayet etmeye başlayacağı yönünde.
Bu arada Reuters tarafından çok uluslu şirketlerin Çin yöneticileri arasında yapılan araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Reuters’ın görüştüğü 13 yöneticinin  9’una göre Çin ekonomisi %7 değil ancak %3 ile %5 arasında büyüyor. Resmi verilere dayandırılan bir araştırmadan ziyade yöneticilerin görüş ve kanaatlerine dayandırılan bir araştırma ama bir çok ekonomist tarafından dile getirilen Çin’in performansını parlatmak için ekonomik verileri şişirdiğine dair tezi destekliyor.
Japonya Tankan raporlarına bakalım biraz da. Japonya merkez bankası BoJ tarafından hazırlanan çeyreklik bir rapor ve karışık bir resim var. İmalat endeksi 12 ile beklentinin hafif altında ve önceki aya göre 2 puanlık bir gerileme var. Hizmet endeksi ise 25 ile beklentiden daha iyi ve önceki çeyreğe göre 2 puan artış var. Sermaye yatırımlarında ise %10.9 ile hem beklentiden hem de önceki çeyrekten daha büyük bir yükseliş var.
Yani imalat kötü, hizmetler iyi, sermaye harcamaları da ileriye yönelik umut verici. Japonya merkez bankasına göre şirketlerin ihtiyatlı duruşlarının arkasında gelişmekte olan ülkelerde yaşanan yavaşlama ve son zamanlarda artan volatilite var.
Çin borsaları resmi tatil nedeniyle kapalıydı ama diğer borsalarda dünkü pozitif hava devam ediyor. Japonya Nikkei %1.9 artıda kapanırken, Güney Kore %0.80 üzerinde, Avustralya ASX %1.8 üzerinde artıda. Pariteler tarafında ise sınırlı hareketler vardı. EURUSD üzerindeki baskı devam ederken, USDJPY, AUDUSD, NZDUSD güçlü bir Asya seansı geçirdi.
AUDUSD için bir parantez açalım. Son bir sene içerisinde %25’den fazla değer kaybeden parite 0.70 altını her seferinde reddetti. Artık piyasanın kanıksadığı bir hikaye olan Çin’deki yavaşlama endişeleri yetkililerden gelen hamlelerle önümüzdeki aylarda bir nebze olsun azalabilir. Merkez bankaları tarafına baktığımızda ise RBA nötr, Fed Eylül ayında faiz artırmadı. Bizce tüm bunlar AUDUSD’de kar alımları için güzel bir ortam hazırlıyor. 
Kar alımları ifadesi bilerek kullanıyoruz çünkü yukarı yönlü bir trend hareketi değil kısa vadeli bir rahatlama hareketi bekliyoruz. Bu hareket önce 0.7250 seviyelerine sonra da 0.75’lere kadar devam edebilir. Fakat 0.80 – 0.75 bölgesi RBA açısından kırmızı bölge. Bu bölgeye yaklaştığında başta Stevens olmak üzere RBA yöneticilerinden sözlü müdahaleler görebiliriz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.