Moody’s Açıklamaları Yurt İçi Piyasaları Nasıl Etkiledi? – 26 Şubat 2019

Yurt içinde gündem USDTRY tarafında Moody’s açıklaması olarak haftanın ikinci işlem gününde öne çıkarken, dün gelen açıklamayla birlikte 5.3377 seviyeleri görülse de kalıcı olamayan parite tekrar 5.3000 seviyelerine kadar geri çekildi. Açıklamanın ayrıntılarına bakarsak “Yapılan son hamleler, bankalar için kredi tarafında negatif bir pozisyon yaratırken beklenmedik risklere neden oldu ve marjları olumsuz yönde etkiledi. Türk bankaları 2018’de kredi büyümesindeki düşmenin ardından ekonomiye kredi vermeyi sürdürme baskısı altındalar. Örneğin, 16 Şubat’ta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası zorunlu karşılık oranlarını düşürmüş, 27 Şubat’ta ise Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı, bankaların kredi vermeye devam etmesini istemişti. 2018’de Türkiye ekonomisinde önemli bir yavaşlama gerçekleşmiş ve tahsili gecikmiş alacaklarda bir artış meydana gelmiştir. Ve yine 2018’de TL, ABD Doları karşısında yüzde 28 değer kaybetmiştir. 2019 yılı için Türkiye’nin GSYİH’nin yüzde 2 daralmasını ve enflasyonun yüzde 17 olmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.  Bir diğer taraftan da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklamaları takip edilirken kobiler için yeni paket gelecek açıklaması dikkat çekti.  Büyüme beklentileri seçimler sonrası parite açısından önemli olacak olup aynı zamanda işsizlik rakamları açısından sanayi üretim rakamları da Türkiye tarafında önemli bir data olacaktır.
USDTRY paritesine teknik olarak bakarsak saatlik grafikte oluşan yükselen kanal hareketi dünkü 5.2961 seviyesine gerilemeyle hafif yönlü bozulmuş olsa da hareketin devamı açısından 5.3065 seviyesi izlenebilir. Yukarıda 5.3199 ve 5.3377 direnç noktaları önemli olacaktır. Aşağıdaysa 5.2887, 5.2753 ve 5.2441 destek noktaları takip edilebilir.

ABD tarafında Dallas Fed Başkanı Kaplan konuşmasında Kaplan, “Enflasyon kontrol altında. İş gücüne daha fazla insanı sürdürülebilir bir şekilde sokmak için daha fazla şey yapma lüksüne sahip olabiliriz. Enflasyon kontrol altında. Daha iyi istihdam yerel ekonomiye yardımcı olacak rüzgarı yaratır. Ekonominin az bir miktar ısınmasına izin verdik açıklaması öne çıkarken, FED başkanı Powell sunum öncesi takip edildi. Bugün Powell sunum ve yorumları ABD tarafında önem arz edecek olup ticaret savaşları konusunda gelen iyimserlikle endeks tarafında gelen alımlar olsa da daha sonra Dow Jones vadelisinde kapanışa doğru gelen satışlar dikkat çekti ve 0.23 yükselişle kapanırken bu sabah 0.30 ekside seyretmekte.  Özellikle Trump tarafından petrol ve Opec hakkında atılan Tweet piyasada etkili olurken Petrol tarafında %3 gibi bir geri çekilmeye neden oldu. Bugün Powell yorumları haricinde ABD inşaat izinleri, inşaat başlangıçları ve CB tüketici güven rakamları yakından takip edilecek.

AB tarafında bu haftanın manşeti Brexit olurken İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, Londra’da düzenlenen basın toplantısında, “Finansal istikrar, piyasa bütünlüğü ve devamlılık perspektifi açısından mart ayının sonunda geçiş anlaşması olmaksızın (AB’den) çıkış yapılması, finansal hizmetler endüstrisi için en riskli senaryo.” ifadesini kullandı.  Theresa May anlaşmasız Brexit ertelemeye çalışırken Pound tarafında değer kazanımları dikkat çekti.
GBPUSD paritesine teknik olarak bakarsak gap’li açılış sonrası 1.31229 direnç noktasını kıran paritede yukarıda 1.31502, 1.32136 direnç noktaları izlenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1.30595, 1.30234 ve 1.29600 destek noktaları izlenebilir.
EURUSD paritesi tarafında 1.13379 seviyesi üzerinde kaldığı sürece 1.13720 ve 1.13868 direnç noktaları takip edilirken, aşağı yönlü hareketlerde ise 1.13186 ve 1.12845 destek noktaları izlenebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.