Haftalık Piyasa Takvimi/17-21.08.2015

Bu Hafta Bizleri Neler Bekliyor?

Çok hareketli bir haftayı geride bıraktık. PBoC’nin yuanı iki gün üst üste devalüe etmesi piyasalara büyük hareket getirdi. Çin ekonomisindeki yavaşlama devam ettiği sürece ve ekonomik göstergelerin beklenti altı kalmaya devam etmesi beraberinde PBoC’den ek gevşeme hamleleri getirebilir. Diğer yandan koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması USDTRY’yi yeni zirvelere taşıdı. Bu hafta ise İngiltere, ABD, Türkiye ve Japonya’dan önemli veriler açıklanacak. Dilerseniz gün gün gelecek olan veri ve gelişmelere bakalım.
Pazartesi:
02.50, Japonya öncü büyüme (beklenti %-0.5). İkinci çeyreğin büyüme verisi JPY için son derece önemli. Beklenti altı gelecek olan veri USDJPY’yi yukarılara götürür.
10.00, Türkiye çeyreklik işsizlik ortalaması (önceki veri %9.6). TRY için önemli bir veri. Geçtiğimiz hafta koalisyon görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması USDTRY’de tarihi zirvelerin görülmesine neden oldu. Açıklanacak veride kötüleşme yaşanması TRY üzerindeki baskıları arttırabilir.
10.15, İsviçre ÜFE perakende satışlar (önceki veri %-1.8).  Beklenti üzeri gelecek olan veriler CHF paritelerinde hareketlenmeler yaratabilir.
15.30, Kanada yabancı menkul kıymet alımları (önceki veri %-1.3), ABD Empire state imalat endeksi (önceki veri 3.9). Bu dakikalarda USDCAD paritelerinde hareketlenmeler yaşanabilir.
Salı:
04.30, Avustralya para politikası tutanakları açıklanacak. Geçtiğimiz toplantıda konuşulan konuların detaylarını göreceğiz. Çin ekonomisinde yaşanan kötüleşme hakkında açıklamalar gelebilir. Güvercin tonda açıklamaların olması AUD üzerinde baskı yaratabilir.
11.30, İngiltere TÜFE (beklenti %-0.3), ÜFE (beklenti %-1.9). BoE faiz artırım sürecinde enflasyon verilerini yakından takip edeceğini belirtmişti. TÜFE’nin beklenti üzeri gelmesi GBPUSD’de yukarı yönlü hareketlerin yaşanmasına neden olabilir.
14.00, TCMB faiz kararları açıklanacak. Açıkcası koalisyon görüşmelerinden bir sonuç çıkmamsı TRY üzerindeki kırılganlığı arttırdı.  TCMB’nin faiz kararında bir değişiklik yaşanması beklenmiyor. Fakat TRY üzerindeki baskıyı bir miktar da olsa azaltmak için elinde faiz artırım bazukası bulunuyor.
15.30, ABD konut izinleri (beklenti 1.20 milyon). Gelecek olan veride iyileşme olması USD için pozitif olur ve paritelerde fırsatlar karşımıza çıkabilir.
Çarşamba: 
01.45, Yeni Zelanda ÜFE (önceki veri %-1.1). Açıklanacak olan veride kötüleşme yaşaması NZD için negatif olur ve enflasyon tarafında kötüleşme yaşanabileceği sinyalini verebilir.
02.50 Japonya ticaret dengesi (beklenti -57 milyar yen). Beklenti altı kalacak olan veri JPY için olumsuz olur ve USDJPY’de geri çekilmeler yaşanabilir.
15.30, ABD’den TÜFE (önceki veri %0.1), çekirdek TÜFE (beklenti %0.2). Beklentide gelecek olan verinin etkisi paritelerde sınılrı olabilir. Fed enflasyon da düzelme olduğunu görmek için bu verileri yakından takip ediyor. Fakat çekirdek PCE fiyat endeksi verisi çok daha önemli enflasyon için.
21.00, ABD FOMC tutanakları açıklanacak. Tutanakları yakından takip edeceğiz. Geçtiğimiz toplantıda üyelerin neler söylediğini yakından göreceğiz. Özellikle uluslararası gelişmeler hakkında yapılan yorumları göreceğiz. Eylül ayı faiz artırımı masadan tamamen kalkmış değil. İstihdamdaki iyileşme devam ederse Eylül ayı seçeneği hala geçerli olabilir.
Perşembe:
Gece Japonya’dan para politikası kararları açıklanacak. %2 enflasyon hedefine kadar parasal genişlemeye devam edecekler. Fakat Çin’de yaşanan gelişmeler hakkında bazı yorumlar gelebilir. Beklentiden farklı gelecek olan yorumlar USDJPY’de hareketlenmelere neden olabilir.
11.30, İngiltere perakende satışlar (beklenti %4.4).  Geçmiş veriye baktığımızda gelecek olan veride iyileşme yaşanması bekleniyor. GBP için son derece önemli bir veri. GBP paritelerinde fırsatlar karşımıza çıkabilir.
15.30, ABD haftalık işsizlik başvuruları (önceki veri 274 bin), Kanada toptan satışlar (önceki veri %-1.0). Kanada’dan gelecek olan veri beklenti altı kalırsa USDCAD’de yukarı yönlü hareketler yaşanabilir.
17.00, ABD Philly Fed imalat endeksi  (beklenti %6.2). Gelecek olan veride iyileşme olması USD için pozitif olur fakat beklentiden çok farklı gelmeyen verinin paritelerdeki etkisi sınırlı olur.
Cuma:
04.45, Caixin flaş imalat PMI (önceki veri 47.8). Geçtiğimiz hafta PBoC’nin yuanı devalüe etmesi piyasalara büyük hareket getirmişti. Ekonomik göstergelerin beklenti altı kalmaya devam etmesi PBoC’den ek gevşeme hamlelerini beraberinde getirebilir.
10-11 arasında Euro Bölgesi’nden flaş hizmetler ve flaş imalat PMI verileri açıklanacak. Beklenti üzeri gelecek olan veriler EURUSD’de yukarı iştahını beraberinde getirebilir.
11.30, İngiltere kamu sektörü net borçlanma (beklenti 103.94 milyar sterlin). Gelecek olan veride artış yaşanması GBP için negatif olur. 
15.30, Kanada çekirdek TÜFE (önceki ver %0.o), çekirdek perakende satışlar (önceki veri %0.9), TÜFE (önceki veri %0.2). CAD için son derece önemli veriler. Gelecek olan verilerde kötüleşme yaşanması USDCAD’de yukarı yönlü hareketler yaşanabilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.