Geçtiğimiz Haftaya Bakış, 28 Ekim – 01 Kasım

Fed para politikası kararları, Euro Bölgesi’nden gelen çok kötü enflasyon ve işsizlik verileri ile Cuma günü gelen önemli imalat PMI verilerinin ön plana çıktığı…

Fed para politikası kararları, Euro Bölgesi’nden gelen çok kötü enflasyon ve işsizlik verileri ile Cuma günü gelen önemli imalat PMI verilerinin ön plana çıktığı kritik bir haftayı geride bıraktık. Gelin bu kritik haftada yaşanan tüm önemli gelişmeleri ve piyasa üzerindeki etkilerini tekrar hatırlayalım.

Pazartesi günü ABD’den gelen veriler ön plandaydı. Kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi beklentiden daha iyi gelirken beklemede olan konut satışları beklenti altı kaldı.

Salı gününe Japonya’dan gelen verilerle başladık ve genel olarak verilerin beklentiden daha iyi geldiğini görüyoruz. Avrupa seansında ise İngiltere’den gelen ve beklenti altı kalan bireysel krediler verisi dikkat çekti.

Öğleden sonra dikkatler yine ABD’ye çevrildi. Perakende satışlar verisi karışık bir tablo çizdi. Manşet veri beklentiden daha kötü gelirken çekirdek perakende satışlar beklentideydi. Aynı anda açıklanan ÜFE verileri de net bir fikir vermedi. Manşet ÜFE beklenti altı kalırken çekirdek ÜFE beklentide geldi.

Salı gününün diğer bir önemli gelişmesi Avustralya merkez bankası başkanı Stevens’ın gece yaptığı konuşmaydı. Stevens, AUD’nin güçlü olması temek ekonomik dinamikler tarafından desteklemiyor dedi ve düşük kurun ticarete dayalı sektörler üzerindeki baskıyı azaltacağına dikkat çekti. AUD için negatif bir açıklamaydı ve keskin AUDUSD satışları getirdi.

ABD merkez bankası Fed’in merakla beklenen para politikası kararları Çarşamba akşamı geldi. Fed beklendiği gibi faizlerde ve varlık alım programında bir değişikliğe gitmedi. Hükümet kapanmasına ve son gelen kötü verilere rağmen Fed’in Aralık ayında varlık alımlarında azaltma seçeneğini hala masada tutması USD rallisine neden oldu.

Günün önemli verilerine baktığımızda ise ABD’den gelen ve beklenti altı kalan ADP tarım dışı istihdam değişimi rakamları dikkatimizi çekiyor. Açıklanan TÜFE verileri ise beklentideydi.

Perşembe günü EUR için bir dönüm noktası oldu. Saat 12.00’de açıklanan enflasyon ve işsizlik verileri beklentiden kötü gelince piyasa ECB’den faiz indirimi gelebileceği algısıyla EUR sattı. Özellikle enflasyonun %0.7 ile beklentinin çok altında kalması ve ECB’nin hedefi olan %2’den uzaklaşması ya önümüzdeki hafta ya da önümüzdeki ay ECB’nin faiz indirebileceği beklentisi yarattı ve EURUSD’nin iki günde 200 pipsten fazla kaybetmesine neden oldu.

Günün diğer bir önemli gelişmesi Japonya merkez bankası BoJ’dan gelen para politikası kararlarıydı. BoJ beklendiği gibi herhangi bir değişikliğe gitmedi para politikasında ve %2’lik enflasyon hedefine ulaşana dek parasal gevşemeye devam edileceği taahhütünü yeniledi.

Veri takviminde ise Euro verileri dışında ABD’den gelen veriler dikkat çekti.Haftalık işsizlik başvuruları 340 bin ile beklentide gelirken Chicago PMI beklentiden çok daha iyiydi. 

Cuma günü imalat PMI günüydü. Veri maratonu gece Çin ile başladı. Resmi Çin imalat PMI 51.4 ile, HSBC final imalat PMI 50.9 ile beklentiden daha iyiydi. Avrupa seansında İngiltere imalat PMI 56.0 ile beklentide gelirken, öğleden sonra ABD ISM imalat PMI 56.4 ile beklentiden çok daha iyiydi.

Perşembe günü gelen kötü enflasyon verileri sonrası serbest düşüşe geçen EURUSD 1.3470’lere kadar düşerek son 2 haftanın en düşük seviyelerini gördü. Haftaya 1.38 seviyelerinde başlayan parite Cuma gecesini 1.3480 bölgesinde kapattı ve haftalık bazda 320 pipse yakın bir düşüş yaşadı.

FOMC’nin Aralık 2013 içinde varlık alımlarını azaltma seçeneğini masadan kaldırmamış olması genel olarak USD’nin güçlü bir hafta geçirmesine neden oldu diyebiliriz. Cuma günü gelen iyi ISM imalat PMI verisi de diğer bir pozitif faktör oldu USD için. GBP, USD rallisine karşı koyamadı ve son iki haftanın en düşük seviyelerine kadar düştü USD karşısında. Haftalık bazda 250 pipslik bir düşüş yaşayan GBPUSD haftayı 1.5920 bölgesine kapattı.

RBA başkanı Stevens’dan gelen açıklamalar ve FOMC kararları AUDUSD üzerinde baskı yaratırken Çin’den gelen iyi imalat PMI verileri bu baskıyı bir miktar hafifletti. Yine de AUDUSD haftayı 150 pipslik bir kayıpla 0.9430 bölgesinde kapatmaktan kurtulamadı.

FOMC kararları ve iyi ISM imalat PMI verisi USDJPY’nin güçlü bir hafta geçirmesini sağladı. 98.00’ler ile son 2 haftanın en yüksek seviyelerine kadar yükselen USDJPY haftalık bazda 100 pipsten fazla tırmandı ve Cuma gecesini 98.60 bölgesinde kapattı.

ALTIN, FOMC’nin son gelen kötü verilere ve siyasi krize rağmen varlık alımlarında azaltma konusunda acele etmeyeceği konusunda bir sinyal vermemesi üzerine büyük kan kaybetti. Haftaya 1350 bölgesinde başlayan sarı metal Cuma gecesini 1315 seviyelerinde kapattı ve haftalık bazda 37 dolar (370 pips) düştü.

USDTRY Fed’den gelen kararlar ve iyi ABD verilerinin etkisiyle yukarıları zorladı haftanın özellikle ikinci yarısında. Bir ay sonra ilk kez 2.02 üzerini gören USDTRY, haftalık bazda 330 pips yükseldi ve Cuma gecesini 2.0150 bölgesinde kapattı.

USD alanlar kuşkusuz haftanın en çok kazananları oldular, satanlar ise hayal kırıklığı yaşadılar geçtiğimiz hafta. Haftanın en kötüsü 370 pips düşen ALTIN ve faiz indrimi beklentileriyle 350 pips düşen EURUSD oldu. Haftanın en iyisi ise 330 pipslik bir ralli yapan USDTRY oldu bize göre.

Profesyonel ve tecrübeli analist kadrosuyla DövizDestek, FOMC karar anı dahil tüm önemli anlarda üyelerine destek sağlamaya devam etti. Anlık yayın, rapor ve analizlerle piyasada yaşanan tüm gelişmeleri üyelerimize anında ilettik ve doğru tarafta kalmalarına yardımcı olduk. Siz de DövizDestek’e katılın, bu zor piyasada yalnız yürümeyin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.