Geçtiğimiz Haftaya Bakış, 27 Ocak – 31 Ocak

Çok kritik ve sürpriz gelişmelerle dolu bir haftayı geride bıraktık. Fed’ten gelen para politikası kararları ile TCMB’nin düzenlediği olağandışı PPK toplantısı nedeniyle oldukça hareketli bir haftaydı.

Çok kritik ve sürpriz gelişmelerle dolu bir haftayı geride bıraktık. Fed’ten gelen para politikası kararları ile TCMB’nin düzenlediği olağandışı PPK toplantısı nedeniyle oldukça hareketli bir haftaydı. Gelin bu kritik haftada yaşanan tüm önemli gelişmeleri ve piyasa üzerindeki etkilerini tekrar hatırlayalım.

Fed Çarşamba akşamı beklendiği gibi varlık alımlarında 10 milyarlık azaltıma gitti ve işsizlik oranı en az %6.5 üzerinde, enflasyon ise %2.5 altında kaldığı sürece faizlerin aşırı düşük seviyelerde kalacağına vurgu yaptı. Son gelen kötü tarım dışı istihdam değişimi rakamlarından sonra istihdam ile ilgili göstergelerin karmaşık sinyaller verdiğine dikkat çeken Fed genel olarak iyileşmenin devan ettiğine dikkat çekti. 

ABD’den gelen verilere baktığımızda ise bir çok önemli verinin beklenti altı geldiğini görüyoruz. Birinci el ve beklemede olan konut satışları, dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik başvuruları beklentiden kötü gelirken, dördüncü çeyrek öncü büyüme %3.2 ile beklentideydi.

Haftanın diğer bir kritik gelişmesi ise TCMB’nin Salı gecesi düzenlediği ve tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu olağandışı PPK toplantısıydı. Önceki haftaki toplantıda faiz artırmayan fakat borç verme faizinde örtülü bir artışa giden TCMB, piyasaya 3 milyardan  fazla da doğrudan müdahalede bulunmuştu. Bu hamlelerin bir işe yaramadığını gören TCMB Salı gecesi yapılan olağandışı toplantıda üç politika faizine de 400 – 550 baz puan arası artışa gidip piyasada büyük sürprize neden oldu. TCMB’den gelen faiz hamlesi kurda rahatlamaya neden olsa da çok uzun sürmedi bu rahatlama.

Euro Bölgesi’nden Cuma günü gelen TÜFE verileri ön plandaydı. 2 ay önce çok düşük seviyelerde gelen TÜFE verileri ECB’yi faiz indirmeye itmişti ve bu Cuma gelen veriler de beklenti altı kalarak önümüzdeki hafta yapılacak olan toplantıda ECB’den yeni bir faiz indirimi geleceği spekülasyonlarına neden oldu. Euro Bölgesi’nden gelen beklentiden daha iyi Almanya IFO iş dünyası güven endeksi, beklenti altı Almanya TÜFE ve M3 para arzı ile beklentide gelen özel sektör kredileri diğer önemli veriler arasındaydı.

İngiltere’den de önemli veriler açıklandı. Salı günü dördüncü çeyrek öncü büyüme ve Çarşamba günü ulusal konut fiyat endeksi beklentide gelirken, Perşembe günü net bireysel krediler beklentiden daha iyi, M4 para arzı ise beklentiden daha kötü açıklandı.

Asya ve Pasifik bölgesine döndüğümüzde kritik verilerin geldiğini görüyoruz. Cumartesi sabahı gelen Çin imalat PMI beklentide gelirken, Cuma gecesi gelen Japonya enflasyon verileri beklentiden iyi, Japonya hanehalkı harcamaları ve sanayi üretimi ise beklentiden kötüydü. Japonya’dan gelen diğer bir önemli veri ise Pazartesi gecesi gelen beklentiden daha iyi ticaret degesi rakamlarıydı.

Önceki hafta gelen beklentiden iyi PMI verileri sonrası 1.37 üzerine kadar tırmanan EURUSD haftaya o bölgelerde girdi. Sonrasında ise hem Fed’in varlık alımlarında azaltıma gitmesi hem Euro Bölgesi TÜFE verileri EURUSD üzerinde büyük baskı yarattı ve parite 1.3480 altına kadar gerileyerek son 10 hafta dibini gördü ve haftalık bazda 200 pipse yakın bir düşüş yaşadı EURUSD.

GBPUSD haftanın ilk günleri büyüme verisinin beklentiden daha iyi gelebileceği öngörüleri nedeniyle güçlüydü ve 1.66 üzerine kadar tırmandı. Büyüme verisi sonrası ve Fed’ten gelen varlık alımlarında 10 milyarlık azaltım sonrası ise 1.6420’lere kadar düştü ve haftalık bazda 70 pips kaybetti.

Fed kararları öncesi sağlam duran USDJPY 103.50 bölgesine kadar tırmandı fakat gelişmekte olan ülke piyasalarından kaynaklanan risk iştahındaki daralma nedeniyle aldıklarını geri vererek Cuma gecesini 102.00 seviyesinin hemen üzerinde kapattı. USDJPY haftalık bazda yataydı.

ALTIN haftaya güçlü başladı ve açılışla birlikte 1280 bölgesini deneyerek son 10 haftanın en yüksek seviyelerini gördü. Fed kararları nedeniyle ise baskı altında bir hafta geçirdi sarı metal ve haftayı 25 dolar (250 pips) kayıpla 1245 bölgesinde kapattı.

USDTRY TCMB’den gelen müdahalelere rağmen hafta güçlü başladı ve 2.39 bölgesine kadar tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördü. TCMB’den gelen olağanüstü PPK toplantısı ve faiz artışları etkisiyle ise 2.16’lara kadar geriledi. Sonrasında verdiklerinin bir bölümünü geri alan parite haftayı 2.26’nın hemen altında kapattı ve haftalık bazda 750 pipse yakın bir düşüş kaydetti.

DövizDestek rapor/analiz ve anlık yorum/haberleriyle geride bıraktığımız hafta da üyelerine destek sağlamaya devam etti.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.