EUR / USD Paritesinde Neler Oluyor

Draghi’nin Enflasyon İle Başı Dertte

Euro Bölgesi’nde TÜFE, Şubat ayında yıllık bazda beklentilerden kötü -%0.2 olarak açıklandı. Gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek TÜFE de %0.7 ile beklentilerin altında kaldı. Böylece enflasyon 2015 Eylül ayından beri ilk kez negatif seviyelere geriledi ve Euro Bölgesi deflasyona girmiş oldu.
Detaylara baktığımızda enflasyona en olumsuz etkiyi düşük petrol fiyatlarını da göz önünde bulundurduğumuzda enerji sektöründen gelmesi şaşırtıcı olmuyor. Hizmetler, gıda, alkollü ürünler ve tütün ürünlerinden gelen pozitif katkılar olsa da yeterli olmadığı çok açık ve net bir şekilde gözler önünde artık.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) her ay 60 milyar euroluk varlık alım programı ve negatif faizlere rağmen uyguladığı parasal genişleme politikalarının meyvelerini hala tam olarak alamadığını görüyoruz. Başkan Draghi’nin de bu tablodan memnun olmadığını söylesek yanlılmış olmayız sanırsak.
Bir çok kez söylediğimiz gibi Mart ayındaki ECB toplantısı artık oldukça kritik önem taşıyor. Hatırlayacağımız gibi Draghi gerektiği takdirde harekete geçmeye hazır olduklarının bir çok kez altını çizmişti. Yani son gelen veriler akıllara yeniden ekonomide istenilen iyileşme yaşanması için varlık alım programında ya da faizlerde bir değişikliğe gidilecek mi sorularını getirmiş durumda.
EURUSD üzerindeki baskı ise yeni haftada da devam ediyor. Beklentiden kötü gelen verilerin etkisi euro için negatif olurken parite 1 Şubat’tan beri en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Aşağı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1.0850 ve 1.0800 en yakın destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Toparlanmalarda ise 1.0950 ve 1.1000 seviyelerinin direnç olarak çalışmasını bekliyoruz. 1.00 bölgesi altında kalındığı sürece paritede toparlanmaların satış fırsatı sunmasını bekliyoruz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.