EUR / USD Paritesi Yorumu – 13.01.2016

Bugün Gelen Veriler ve Açıklamalar Sonrası EUR/USD

Avrupa’dan veriler gelmeye devam ediyor bu hafta da. Bugün açıklanan Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi -%0.7 ile beklenti altı kaldı. Sanayi sektöründeki gerilemenin arkasındaki sebep ise enerjiye olan düşük talep olarak karşımıza çıkarken, Fransa’dan da TÜFE %0.2 ile beklentilerin bir tık üzerinde geldi.
Ayrıca ECB üyelerinden de açıklamalar var. Son dönemde sık sık mikrofon başına geçmesine alıştığımız ECB Baş Ekonomisti Praet, ECB’nin orta vadede %2’lik enflasyon hedefini yakalamaya odaklanması gerektiğini ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ise enflasyon üzerindeki etkisinin geçici olmadığını söyledi. Açıklamaların devamında ise uyguladıkları para politikasının yan etkilerini izlenmeye devam ettiğini, bu yan etkilerle birlikte bir korku filmi senaryosu da öngörmediğini belirtti.
Diğer bir ECB üyesi Villeroy ise faiz oranlarının düşük olduğunu çünkü ihtiyaç duyulanın bu olduğunu söyledi. Fransa’da uygulanan reformların sonuç vermeye başladığına dikkat çeken Villeroy, Euro Bölgesi’nde 2016 için %1.7’lik bir büyüme beklediğini de sözlerine ekledi. Çin hakkında da yorumlarda bulunan ECB üyesi 2016 ve 2017 yılları için %6 ila %7 arasında büyüme öngördüğünü söyledi.
Gelen veriler ve açıklamaların EURUSD üzerinde etkisi sınırlı olurken hafta başından beri satıcılı seyir devam ediyor paritede. Geçen haftaki yükselişinin ardından 1.09 bölgesi üzerinde tutunmakta zorlanan paritede düşüşlerin devam etmesi durumunda aşağıda 1.0800 seviyesi son derece önemli destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu desteğin kırılmasıyla birlikte 1.0730 ve 1.0700 seviyelerinde düşüşlere alıcılardan tepki gelebilir. Paritede toparlanma yaşanması halinde ise 1.0850 üzerine yeniden çıkılırsa 1.0900 ve 1.0930 seviyeleri önemli direnç konumunda.
****

Geçmiş dönemlerde aynı kategoride neler yazdık? Sizi Forex Takvimi - 24.12.2015 başlıklı yazımıza davet edelim.