Draghi Basın Toplantısı Raporu – 03.07.2014

Draghi Beklemedeyiz Dedi

Haziran ayında attığı büyük gevşeme hamleleri sonrası ECB bu ay faizleri sabit tutarak beklemede kalmıştı. Saat 15.30’da basının karşısına geçen başkan Draghi faizlerin uzun süre mevcut veya daha düşük seviyelerde kalacağını açıkladı.
Enflasyonun uzun süre düşük seviyelerde kalması durumunda olağan dışı para politikası önlemlerini kullanmaya hazır olduklarını söyleyen Draghi, varlık alımları hazırlıklarını yoğunlaştırmaya başladıklarını söyledi.
Draghi’den gelen açıklamalara göre bugünkü toplantıda TLTRO’ların detayları görüşüldü ve ilk operasyon 17 Eylül’de başlıyor. Ayrıca TLTRO’ların kapasitesinin 1 trilyona kadar ulaşabileceği açıklandı Draghi tarafından. 
Emlak sektörü ve kamu sektörü borçlanma alanlarının TLTRO’lar dışında tutulacağını söyleyen ECB başkanı yeni hamleler öncesi TLTRO programlarının etkisini görmek istediklerini ifade etti. Enflasyon beklentilerinde bir değişiklik olması durumunda varlık alımlarını devreye sokabiliriz dedi Draghi.
Kur seviyelerinin politika hedefi olmadığını açıklayan Draghi, yine de enflasyon için çok önemli olduğunu ve büyük bir dikkatle takip ettiklerini söyledi.
Enflasyon konusunda ise yukarı ve aşağı yönlü risklerin stabil olduğunu ve  önümüzdeki aylarda enflasyonun düşük kalmasını fakat 2015 ve 2016’de artmaya başlamasını beklediğini açıkladı. Draghi ekonomi üzerindeki baskının ise aşağı yönlü devam ettiğini söyledi.
Draghi’den gelen açıklamalar EUR’nun güçlü olmasının şimdilik bir endişe olmadığını gösteriyor. Fakat varlık alımlarına hazırlığın hızlandırılması ve TLTRO’ların kapasitesinin 1 trilyona kadar çıkabileceğinin açıklanması EUR üzerinde baskı yaratan unsurlar olarak ön plana çıkıyor.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.