ABD Tarım Dışı İstihdam Beklentileri Raporu

Tarım Dışı İstihdam Değişimi Doları Nasıl Etkiler?

ABD’den Mayıs ayı istihdam raporu 15.30’da açıklanıyor ve her ay olduğu gibi beklentiler ile piyasa üzerinde yaratabileceği olası etkileri inceleyelim bu raporumuzda.
Beklentiler:
  • Tarım dışı istihdam değişimi, 220 bin
  • İşsizlik oranı, %5.4
  • Ortalama saatlik kazançlar, %0.2
Bazı öncü göstergeler:
  • ADP tarım dışı istihdam değişimi 201 bin, önceki 165 bin
  • Nisan haftalık işsizlik başvuruları ortalaması 275 bin, Nisan ayı 279 bin
  • ISM hizmetler PMI istihdam bileşeni 55.3, önceki 56.7
  • ISM imalat PMI istihdam bileşeni 51.7, önceki 48.3
Yani hizmetler PMI dışındaki öncü göstergeler önceki aya göre daha iyi bir tarım dışı istihdam değişimi rakamına işaret ediyor.
Neye dikkat edilmeli?
Önce şunu söylemekte fayda var; sadece tarım dışı istihdam değişimi rakamına odaklanıp aynı anda gelecek olan işsizlik oranı, maaşlar, iş gücüne katılım oranı gibi verileri görmezden gelmeyelim. Neden mi?
Saat 15.30’da şöyle bir tablo ortaya çıktığını farz edelim;
  • Tarım dışı istihdam değişimi, 200 bin
  • Ortalama maaşlarda artış, %0.4
  • İşsizlik oranı, %5.3
  • İş gücüne katılım oranı, %62.9
Sadece tarım dışı istihdam değişimi rakamı veriler kötü izlenimi oluşturabilir fakat diğer göstergelerde önemli iyileşmeler var. Özellikle Fed’in son zamanlarda daha da dikkat ettiği maaşlarda. Yani aslında raporun bütünü olumlu algılanabilir piyasa tarafından ve sadece tdi değişimine bakarak dolar satan yatırımcılara da sıkıntılı anlar yaşatabilir.
Niye önemli?
Piyasa hala ABD birinci çeyrekteki soğuma geçici mi yoksa devam mı ediyor sorusunun cevabını arıyor. Son günlerde Fed üyelerinden açıklamalar biraz daha karamsar gibi. Brainard ‘soğuma sanki tahmin ettiğimiz gibi geçici olmayacak’ benzeri bir açıklama yaptı bir kaç gün önce fakat FOMC’de Yellen, Fischer, Dudley ne derse o oluyor aslında.
Mayıs ayının hayal kırıklığı yaratması Mart verisinin istisna olmadığını düşündürerek soğuma ikinci çeyrekte de devam ediyor endişesi ile Eylül ayı faiz artışını ihtimalini de riske atar.
İyi bir rapor ise Mart ayını tamamen istisna haline getirerek güçlü istihdam görünümünün devamı anlamına gelir. Tabi tek başına Eylül ayı faiz artışını garanti haline getirmeyecek. Enflasyon, perakende satışlar, PMI gibi verilerle desteklenmesi gerek güçlü istihdamın.
Veriler doları nasıl etkiler?
İlk anda büyük bir çalkantı yaşanacak her zaman olduğu gibi fakat piyasanın raporun tamamını sindirmesi sonrası daha makul hareketler göreceğiz. Bütünüyle iyi bir rapor (mesela göstergelerde büyük bölümünde önceki aya göre iyileşme) dolar rallisine neden olabilir. Bu da EURUSD, GBPUSD, AUDUSD gibi paritelerde bir kaç destek, USDJPY, USDCHF gibi paritelerde ise bir kaç direnç seviyesinin kırılmasına yol açabilir. Bütünüyle kötü bir rapor ise tam tersi bir etki yaratabilir.
Ortaya karışık bir rapor (bazı göstergelerde iyileşme bazıların da ise kötüleşme) ise ilk andaki çalkantı sonrası piyasayı sonraki verileri beklemeye koyar. Burada önemli olan tdi değişiminin 200 bin altına inmemesi ve maaşlarda ile işsizlikte ciddi bir kötüleşme yaşanmaması.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.