28.07.2020 Forex Bülteni

Ekonomik Gündem

Uzun süredir talep gören güvenli limanlardan sabah saatlerinde sert çıkışlar izledik. Dolar endeksindeki yükseliş ile piyasalardaki risk iştahının arttığını görmekteyiz. ABD ile Çin arasındaki gerilimin henüz bir sonuca bağlanmaması artan risk iştahını sınırlayabilecek bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. ABD Hükümeti’nin çalışmasını yürüttüğü 1 Trilyon Dolar değerindeki teşvik paketi demokratlar kanadında olumlu karşılanmadığını ve geçtiğimiz gün Cumhuriyetçi senatörlerin 1 Trilyon Dolarlık yeni teşvik paketi teklifini ABD Senatosu’na sunması dikkat çekiciydi. Paketin yasalaşması için Senato’nun dışında Temsilciler Meclisi’ninde onayı gerekiyor. Demokrat kanadı bu paketin 4 Trilyon Dolar olması gerektiği görüşünde. Yurt içinde ise ABD’nin Türkiye’ye S-400 yaptırımları uygulanmasını ve F-35 satışının yasaklanmasını da içeren yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da geçmesinin TL varlıkları üzerinde baskı yarattığını görmekteyiz. Gün içinde bu konuyla ilgili gelecek bilgi akışlarının fiyatlamalar açısından önemli olabileceğini söyleyebiliriz.

EURUSD

Euro varlıklarına olan talebin haftanın ilk işlem günü itibarıyla devam ettiğini görmekteyiz. Gün boyu yükseliş kaydeden paritede sabah saatlerinde bir miktar geri çekilme yaşandığını belirtelim. Euro varlıklarına olan talebin tekrar artması durumunda 1.1740 direnç bölgesi ve geçtiğimiz işlem gününde test ederek üzerinde kalıcılık sağlanamayan 1.1770 direnç bölgelerini dikkatle takip edeceğiz. ABD ile Çin arasındaki gerilimin fiyatlamalardaki etkisinin yüksek olduğunu belirterek geri çekilmelerin 1.1655 destek bölgesinin altına kadar devam etmesi durumunda düzeltme hareketinin yerini satış baskısına bırakabileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda 1.1625 ve kritik 1.1600 destek bölgeleri gündemimizde olacaktır.

GBPUSD

Dolar endeksindeki zayıflıktan kaynaklı olarak GBPUSD paritesinde yükselişlerin devam ettiğini ancak dün belirttiğimiz 200 haftalık ortalamaya denk gelen 1.2900 seviyesinde direnç ile karşılaşarak geri çekilmelerin yaşandığını görmekteyiz. Yükseliş ataklarının devam edebilmesi bu seviye üzerinde kalıcılık arayacağız. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde .12945 ve psikolojik 1.3000 bölgelerini direnç olarak takip etmeye devam edeceğiz. Geri çekilmelerde satıcıların 1.2790 bölgesinde destek ile karşılanacağı söyleyebiliriz. Satıcıların fiyatlamaları bu destek bölgesinin altına taşıyabilmesi durumunda 1.2740 ve 1.2685 destek bölgeleri takip edilecek seviyeler olacaktır. Bu destek bölgelerinin altına sarkma olması halinde ise uzun süredir süren pozitif görünümün yerini negatif görünüme bırakabileceğini söyleyebiliriz.

USDTRY

Türkiye’ye yaptırım öngören tasarının Senato’dan da geçmesiyle uzun süredir yatay seyir izleyen paritede 7.0000 bölgesine doğru ani bir yükseliş atağı izledik. Buralarda kalıcılık sağlayamayıp yatay seyirdeki bölgesine tekrar gelen paritede gün içinde gelecek açıklamaların fiyatlamalara etki edebileceğini söyleyebiliriz. 4 saatlik grafikte bollinger bandının üst çizgisine yapışık bir şekilde fiyatlamaların devam ettiğini ve bu görünümün olası bir yükseliş atağını tetikleyebileceğini söyleyebiliriz. Bu olası yükselişlerde 6.8750 ve 6.9200 bölgelerini direnç olarak takip etmeye devam edeceğiz. Yükselişlerin devam etmesi durumunda kritik 6.9600 bölgesini takip edeceğiz. TL varlıklarına olan talebin artması durumunda 6.8100 bölgesini destek olarak izlemeye devam edeceğiz.

ALTIN

Tarihi zirveler rekorunu tazeleyen emtiada sabah saatlerin sert bir satıcılı seyir izledik. $2000 bölgesinin psikolojik bir bölge olduğunu belirterek bu bölgenin hemen altında kar realizasyonlarının sert bir şekilde olmasıyla $1942 bölgesine kadar düşen emtianın bu bölgenin altına sarkması durumunda $1918 ve kritik $1900 destek bölgelerini izleyeceğiz. $1900 bölgesinin altına geçilmesi durumunda emtiada bir satış baskısının hissedilebileceğini söyleyebiliriz. Yükseliş momentumunun tekrar kazanılması durumunda $1955 ve $1970 bölgelerini direnç olarak izlemeye devam edeceğiz. Bu bölgelerin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda emtiada yeni zirve yolculuğunun başlayabileceği düşünülebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz hafta açıklanan Ham Petrol Stokları verisinin beklentinin çok üzerinde gelmesine rağmen emtiada yukarı yönlü hareketliliğin devam ettiğini görmekteyiz. Yükselen üçgen formasyonun üst seviyesi aşarak bu olası formasyonu tetikleyen emtianın yukarı yönlü hareketliliklerinde $45.00 bölgesinin kritik önem arz ettiğini söyleyebiliriz. Bu bölgenin üzerine geçebilmesi halinde formasyon hedefine doğru yükseliş ataklarının devam edebileceğini söyleyebiliriz. Olası geri çekilmelerde $44.00 ve $42.55 bölgelerini destek olarak takip etmeye devam edeceğiz. Bu destek bölgelerinin altına sarkmalar olması halinde emtiadaki pozitif görünümün bozulabileceğini söyleyebiliriz Bu durumda geri çekilmelerin derinleşebileceğini düşünebiliriz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.