16.10.2020 Forex Bülteni

Ekonomik Gündem

Haftanın son işlem gününde piyasalardaki endişeden kaynaklı olarak güvenli liman talebinin ön plana çıktığını görmekteyiz. İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin karantina sürecine girme kararı alması da risk alma iştahını olumsuz yönde etkiledi. AB Liderler Zirvesi’nin öncesinde gelen bazı açıklamalarda; Brexit konusunda anlaşmazlıkların hayli fazla olduğunu belirtilmesi de Euro varlıkları üzerindeki bir diğer baskı unsuruydu. Akşam saatlerinde Donald Trump’ın açıklamaları ön plandaydı. Trump: Teşvik paketinin 1,8 Trilyon Doların üzerinde olabileceğini söylerken, bunun seçimlerden önce de olabileceğini söylemesi ile risk alma iştahında toparlanmalar ortaya çıktı. Yurt içine baktığımızda Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I’nin Türkiye’nin kredi not görünümünü durağandan negatife indirdiğini görmekteyiz. Data seti açısından verilere baktığımızda içeride TCMB beklenti Anketi açıklanırken, Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi, ABD’de Sanayi Üretimi ve Kapasite Kullanım Oranı rakamları takip edilecek.

EURUSD

EURUSD paritesinde haftanın son işlem günü itibarıyla değer kayıpları görmekteyiz. 1.1700 destek bölgesine kadar gevşediğini gördüğümüz paritede yeni işlem gününde bu bölgenin üzerinde kalıp kalamamasını gözlemleyeceğiz. Alıcıların baskın olup fiyatlamaları bu bölge üzerinde tutmayı başarmaları halinde 1.1800 ve 1.1835 direnç bölgeleri gündemimizde olacaktır. Satıcıların fiyatlamalara baskı yapmaya devam etmeleri halinde ise 1.1670 ve 1.1640 destekleri takibimizde olacaktır. Bu destek bölgelerinin altındaki kapanışlarda satıcılı seyrin derinleşebileceğini söyleyebiliriz. Günlük grafiğe baktığımızda 5 ve 22 günlük H.O’larının altındaki fiyatlamaların satıcıların daha baskın olduğunu bize göstermektedir.

GBPUSD

Dolar endeksindeki güçlü görünümün yansılamalarını GBPUSD paritesinde de görmekteyiz. Kritik destek bölgelerine kadar geri çekilen pariteye 4 saatlik grafikte baktığımızda hem geçmiş bültenlerde belirttiğimiz ve aynı zamanda 100 periyotluk H.O’sına denk gelen 1.2900 bölgesinin kritik önem arz ettiğini söyleyebiliriz. Bu bölgenin altındaki fiyatlamaların kalıcı olması halinde satıcılı seyirde bir ivmelenme izleyebiliriz. Bu olası durumda 1.2850 ve 1.2800 destek bölgeleri takibimizde olacaktır. Olası yukarı yönlü hareketliliklerde ise psikolojik 1.3000 direnç bölgesini ve daha üstünde 1.3050 ile 1.3100 bölgelerini takip edeceğiz. Gün içinde İngiltere başta olmak üzere küresel unsurlardan gelebilecek haber akışlarının fiyatlamalarda etkili olmasını bekleyebiliriz.

USDTRY

USDTRY paritesinde yukarı yönlu zorlama hareketinin devam ettiğini görmekteyiz. Alıcıların kar realizasyonlarında alım fırsatı olarak kullandığını ve bu sebeple fiyatlamaların son 1 haftadır 7.90 desteğinde tutunduğunu söyleyebiliriz. Psikolojik 8.0000 bölgesinin üzerine çıkması halinde sert yükselişler izlenebilir. Satıcıların fiyatı baskılaması halinde ise 7.8000 ve 7.6000 destek bölgeleri takibimizde olacaktır. Bu bölgelerin altına geçilebilmesi durumunda kurdaki tansiyonun düşmesini bekleyebiliriz. Zirve seviyelerinde kısa vadede oluşan üçlü tepe formasyonu aynı zamanda bir dönüş formasyonuna işaret etmekte. Bu durumun gerçekleşmesi USDTRY paritesinde sert geri çekilmeyi beraberinde getirebilir. Gün içinde jeopolitik risk unsurlarından gelebilecek haber akışlarını dikkatle takip edeceğiz.

ALTIN

ABD seçimleri öncesinde piyasadaki rasyonel olmayan hareketliliklere karşın talep gören emtiada $1900 bölgesinin üzerinde tutunma çabaları görmekteyiz. 4 saatlik grafiğine baktığımızda düşen trend çizgisine kadar yükseliş gösteren emtianın bu trend çizgisinin üzerinde kalması halinde alımlarda bir artış görebiliriz. Bu olası durumda $1918 ve $1935 direnç bölgelerine doğru kademeli yükselişler izleyebiliriz. Özellikle $1918 bölgesinin aşılması halinde olası bir ikili dip formasyonunun tetiklenmesi izleyebiliriz. Küresel risk iştahının artmasıyla güvenli liman talebinin azalması halinde ise kritik $1902 destek bölgesini takip edeceğiz. Bu bölgenin altına geçilmesi ve bu bölgede günlük kapanışlar görülmesi durumunda emtiadaki görünümün negatif olabileceğini söyleyebiliriz.

BRENT PETROL

Petrol emtiasında volatilenin yüksek olduğunu görmekteyiz. Gün içinde haftanın en düşük seviyelerini test ettikten sonra gün sonunu sert bir yükselişle $43.00 bölgesinin üzerinde kapattığını görmekteyiz. Alıcıların iştahlarının yüksek olduğunu söyleyebileceğimiz emtiaya günlük grafikte baktığımızda 100 günlük H.O’sının 200 günlük H.O’sını aşağıdan yukarı doğru kesmesi bu pozitif görünümü destekleyen bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Alıcılı seyrin devam etmesi halinde $44.20 ve psikolojik $45.00 direnç bölgelerini takip edeceğiz. Olası bir olumsuz havada ise fiyatlamaların $41.30 ve sonrasında kritik $40.00 seviyelerine kadar geri çekilebileceğini söyleyebiliriz. Bu kritik bölgenin altında kapanışlar olması halinde satıcıların daha baskın olacağını düşünebiliriz.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.