10.09.2020 Forex Bülteni

Ekonomik Gündem

Geçtiğimiz işlem günü piyasalarda risk unsurları ön plandaydı. İlk olarak korona virüsünün tedavisine yönelik yapılan aşı çalışmalarının son aşamasında bir deneğin olumsuz tepkiler vermesi üzerine askıya alınması güvenli limanları ön plana çıkardı. IMF Başkanı Kristaline Georgeiva ve baş ekonomist Gita Gopinath’in, koronavirüs salgınının neden olduğu global ekonomik krizin sona ermekten uzak olduğuna dair söylemleri piyasadaki panik havasını destekledi. Bu unsurların yanı sıra ABD-Çin arasındaki gerginliğin devam etmesi ve Avrupa Birliği – İngiltere arasındaki belirsiz görünümün devam etmesi piyasadaki güvenli liman ihtiyacını ön plana çıkaran unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni işlem gününde günün ikinci yarısında veri akışlarının piyasalardaki hareketlilik açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz.

EURUSD

Eylül başından bu yana değer kayıpları gördüğümüz Euro varlıklarında bir miktar toparlanma görmekteyiz. Kritik 1.1800 seviyesinin üzerinde tutunma çabalarına şahit olduğumuz paritenin bu bölgede kalıcılık sağlaması halinde ilk olarak yükseliş kanalının alt bölgesini takip edeceğiz. Fiyatlamaların kanal içine girebilmesi halinde 1.2000 bölgesine doğru yükseliş atakları izleyebiliriz. Bu yükselişin tepki alımları olması durumunda gelebilecek bir satış dalgasıyla 1.1800 bölgesinin altına geçilmesi durumunda 1.1500 bölgelerine doğru kademeli satışlar izleyebiliriz.

GBPUSD

Geçtiğimiz işlem günün dolar endeksindeki gevşemeye rağmen GBPUSD paritesindeki yükselişlerin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. 1.3000 bölgesinin parite için kritik önem arz ettiğini belirtelim. Bu seviyesinin üzerine çıkma çabalarının sonuç kalındığını gördüğümüz paritede haftanın dördüncü işlem günü itibarıyla hafif satıcılı bir seyir izlemekteyiz. Bu satış temposunun güç kazanması halinde 1.2960 – 1.2900 destek bölgelerine doğru satışlar görebiliriz. Bu destek bölgelerinin altına geçilmesi halinde satıcıların daha iştahlanabileceğini söyleyebiliriz. Olası yukarı yönlü hareketliliklerde ilk olarak kritik 1.3000 bölgesini takip edeceğiz. Bu bölgenin üzerinde günlük kapanışlar olması halinde 1.3150 ve 1.3300 bölgelerine doğru yükseliş temposuna girebiliriz.

USDTRY

Tarihi zirve fiyatlamalarına tanık olduğumu pariteye baktığımızda kritik 7.5000 direnç bölgesinin hemen altında fiyatlamalar görmekteyiz. Satıcıların iştahlarının henüz baskın olduğunu söyleyemeyiz. 4 saatlik grafiğe baktığımızda 22 periyotluk H.O’nın fiyatlara destek olduğunu görmekteyiz. Alıcıların iştahlarının ivme kazanması halinde 7.5000 bölgesinin üzerinde 7.5300 ve 7.6000 direnç bölgeleri takibimizde olacaktır. Olası düşüşlerde ilk olarak kanalın üst bölgesi olan 7.4600 destek seviysini takip edeceğiz. Bu destek seviyesinin altındaki fiyatlamalarda ise 7.4000 ve 7.3000 bölgeleri takibimizde olacaktır. Gün içinde jeopolitik risk unsurlarından gelebilecek haber akışlarının fiyatlamalarda oynaklığa neden olabileceğini söyleyebiliriz.

ALTIN

Hafta başı itibarıyla gerek ABD’nin Çin’e dair tutumları gerek ise Avrupa Birliği – İngiltere arasındaki belirsizlikten dolayı güvenli liman ihtiyacının ön plana çıktığını görmekteyiz. Teknik açıdan baktığımızda üçgen formasyonun alt bölgesinden destek alarak yukarı hareketlilikler izlediğimiz emtia için küresel risk algısındaki yukarı yönlü eğilim devam etmesi halinde $1960 ve $2000 bölgelerini takip edeceğiz. Bu direnç bölgelerinin aşılması durumunda emtiada yeni zirve arayışları içine girebiliriz. Olası düşüşlerde $1918 – $1902 destek bölgeleri takibimizde olacaktır. Özellikle $1902 bölgesinin altındaki olası günlük kapanışlarda satıcıların iştah seviyelerinin artabileceğini söyleyebiliriz.

BRENT PETROL

Küresel belirsizliklerden kaynaklı olarak emtiaya olan talepte ciddi bir daralma görmekteyiz. Eylül başı itibarıyla sert satışlar gördüğümüz petrole günlük grafikte bakacak olursak 100 günlük ortalamasının destek olduğunu söyleyebiliriz. Satıcılı seyrin devamı için bu ortalamasının altındaki günlük kapanışların kritik önem arz ettiğini ifade edebiliriz. Bu olası senaryonun gerçekleşmesi durumunda $39.40 – $37.10 ve $36.50 destek bölgelerine doğru hareketlilikler görebiliriz. Emtiaya olan talepte bir artış olması halinde ise $41.00 bölgesinin üzerinde kapanışlar arayacağız. Bu durumda alıcılı seyirde ivme kazanılması halinde $41.90 direnç bölgesi takip edeceğimiz seviye olacaktır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.