Ekonomik Gündem

Geçtiğimiz işlem gününde gelişmiş ülkelerden gelen pozitif veri akışına rağmen piyasalarda fiyatlama konusunda Covid-19 pandemisinin olası bir ikinci dalga ihtimalinin daha baskın olduğunu görmekteyiz. Akşam saatlerinde FED Başkanı Powell’ın pozitif veriler ışığında yaptığı pozitif açıklamalarının küresel risk iştahını arttırdığını söyleyemeyiz. Altın emtiasındaki yukarı yönlü atakların piyasalarda güvenli liman ihtiyacının ön planda olduğunu göstermektedir. Yeni ayın ilk haftasında Cuma günü gelecek Tarım Dışı İstihdam verisi öncesinde piyasada volatilitenin yüksek olabileceğini söyleyebiliriz. Gün içerisinde sırasıyla Almanya , İngiltere ve ABD PMI verilerini takip edeceğiz. Akşam saatlerinde gelecek haftalık olağan Ham Petrol datasını takip etmeye devam edeceğiz. Akşam ise piyasada fiyatlamalara yüksek oranda etki edebilecek FOMC Toplantı Tutanaklarını takip edeceğiz.

EURUSD

Geçtiğimiz gün ay sonu kapanış mumunu gördüğümüz paritede sınırlı bir yükseliş izledik. Haziran başından bu yana devam eden düşüş kanalı içerisinde olan EURUSD paritesinde 5 günlük HO’nın 22 günlük HO’yı yukarıdan aşağıya doğru kestiğini gözlemlemekteyiz. Gün içerisinde Euro bölgesinden gelecek veri akışlarının fiyatlamalarda etkili olabileceğini söyleyebiliriz. Düşüş kanalının orta bölgesinde olan paritede satıcılı seyir olması durumunda 1.1220 destek seviyesini takip etmeye devam edeceğiz. Bu seviyenin altında satıcıların iştahlanabileceğini söyleyebiliriz. Yukarı yönlü hareketliliklerde ise 1.1270 ve 1.1350 dirençlerinin aşılması alım momentumunu adına pozitif etki yaratabilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz bültende stokastik indikatörünün alış yönlü oluşumunun fiyatlamalarda etkisini gördüğümüz paritenin kanalın üst çizgisine kadar yükseldiğini görmekteyiz. Henüz kanalın üzerinde günlük kapanış olmaması alıcıların baskın olma konusunda kararsızlıklıklarını koruduğunu göstermektedir. Bu kanalın üst çizgisi aşılıp özellikle 1.2410 direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanırsa yukarı yönlü atakların gelebileceğini düşünebiliriz. Bu durumda 1.2550 direnç seviyesini takip edeceğiz. Düşüş kanalınının içerisinde fiyatlamaların olması durumunda satıcıların baskın olma durumunda ise 1.2355 seviyesini bu sefer destek olarak izleyeceğiz. Bu destek seviyesinin altında 1.2300 ve 1.2260 destek seviyeleri gündemimizde olacaktır.

USDTRY

USDTRY paritesinin Haziran ayı mumunu 5 aylık ortalamasının üzerinde kapattığını görmekteyiz. Yatay bir seyir izleyen paritede önümüzdeki süreçte alıcıların ya da satıcıların baskın olmasıyla yapacağı hareketlerin sert olabileceğini düşünebiliriz. Bu kırılımın yukarı olması için ilk etapta 6.8600 direnç seviyesini takip edeceğiz. Bu bölge üzerine geçilmesi halinde 6.9200 ve 6.9600 bölgeleri alıcıların hedefi olabilir. TL varlıklarına olan talebin artması durumunda kritik 6.8100 bölgesini destek olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin altında satış işlemleri derinlik kazanabilir. Bu olası senaryonun gerçekleşmesi halinde 6.7800 ve 6.7400 destek seviyelerini takip edeceğiz.

ALTIN

4 saatlik grafikte oluşan bayrak formasyonunun üçgenin yukarı doğru kırılmasıyla tetiklendiğini gözlemlemekteyiz. Bu formasyonu saatlik grafikte takip eden yatırımcıların üçgenin altında olan kapanışların etkisiyle yanlış karar verme ihtimallerinin olduğunu söyleyebiliriz. Vade azaldıkça formasyonun güvenirlik etkisi azalmaktadır. Güncel duruma bakacak olursak, yukarı yönlü atakların devam etmesi durumunda $1785 ve $1800 lü seviyelerden bahsedebilmemiz için $1790 direnç bölgelerini takip edeceğiz. Bu seviyelerin altında kalındığı sürece bir düzeltme ihtimalinin olabileceğini düşünebiliriz. Bu düzeltmelerin $1778 ve daha aşağıda $1769 bölgesinde destekle karşılaşabileceğini söyleyebiliriz.

BRENT PETROL

Petrolde hafta başında oluşan iyimser havanın dün itibarıyla tersine dönmediğini görmekteyiz. 5 günlük HO’sının üzerinde fiyatlamalar izlediğimiz emtianın $41.50 seviyesinin üzerinde fiyatlandığını görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması haline iyimser havanın devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu durumda $43.00 ve $43.90 direnç bölgeleri yükselişlerde takip edeceğimiz seviyeler olacaktır. Bu direnç bölgelerin üzerine geçilmesi halinde alım iştahının artabileceğini söyleyebiliriz. Olası aşağı yönlü hareketliliklerde ise ilk olarak $41.50 destek seviyesini takip edeceğiz. Bu seviyenin altına geçilmesi durumunda $38.60 ve kritik $37.40 destek seviyelerini takip edeceğiz. Haftalık Ham Petrol Stokları verisinin emtiada volatilite yaratabileceğini söyleyebiliriz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.