Fed Üyelerinden İnciler

Uluslararası Döviz Piyasaları Yorumu – 23.03.2016

Veriden yoksun Asya seansına yine merkez bankası üyelerinden gelen açıklamalar renk kattı. Chicago Fed başkanı Charles Evans ve Philadelphia Fed başkanı Patrick Harker bunlardan ikisi. Her iki üyenin de bu sene FOMC’de oy verme hakkı olmadığını hatırlatarak kurulun en güvercin üyelerinden Evans’dan gelen açıklamalarla başlayalım.

Evans ekonomi üzerinde yukarı yönlü riskten çok aşağı yönlü riskler gördüğünü, 2016 sonunda işsizlik oranının %4.75 seviyesine düşmesini beklediğini, düşük enerji fiyatlarının tüketicilerin lehine olduğunu, ekonomik temellerin oldukça güçlü olduğunu fakat büyüme trendinin geçtiğimiz on yılın ortalamasından daha düşük olacağını dile getirdi.

Enflasyonun %2’ye doğru yükseldiğine dair daha fazla kanıt görmek istiyorum diyen Evans, enflasyon hedefini yukarıdan ıskalamanın kendisi için bir sakıncası olmadığını belirtti. Ayrıca tüm Fed üyelerinin klasik ‘kararlar verilere bağladı’ mantrasını da tekrarladı Evans. En dikkat çeken yorumu ise faizlerin artış hızı ile ilgili… Yavaş bir faiz artışı patikası beklediğini belirten Evans veriler güçlü gelirse bu düşüncesinin değişebileceğini belirtti. Yani FOMC’nin en büyük güvercini dolaylı yoldan eğer veriler iyileşirse faiz artışları da daha hızlı gelebilir dedi. Pek beklenmeyen ve söz konusu Evans olunca göreli şahinceye kaçan bir yorum.

Philadelphia Fed’in yeni başkanı Harker’ın ise selefi Plosser’ın para politikası duruşunu devam ettireceğini anlıyoruz açıklamalarından. Ekonomi dayanıklı, faiz artışlarına kaldığımız yerden devam etmeliyiz diyen Harker bu sene ikiden daha fazla faiz artışı tercih ettiğini söyleyerek selefi Plosser kadar olmasa da güvercin – şahin cephesinde şahinlere daha yakın olduğu konusunda ipuçları verdi.

Fed’in büyüme görünümünü güçlendirmek için yapabileceklerinin sınırlı olduğunu belirten Harker önümüzdeki bir kaç yılda büyümenin baskı altına kalabileceğini dile getirdi. Topu mali politikalara atan Harker, en iyi para politikasının bile ekonomi üzerinde yaratacağı etki sınırlı kalır dedi. Harker tüm FOMC toplantılarının (yani sonrasında basın toplantısı düzenlenmeyenler de dahil) faiz artışı açısından ‘canlı’ olduğunu söyledi ve geçtiğimiz hafta faizleri sabit tutma kararını son zamanlarda piyasalarda yaşanan volatilite nedeniyle desteklediğini ifade etti.

Üyelerden gelen açıklamalar düşük enflasyondan çok yıl başında Çin’den tüm dünyaya yayılan çalkantının Fed’in kararlarını etkilediğini düşündürüyor. Yani enflasyon ve beklentilerindeki yukarı yönlü hareketlenmenin devam etmesi ile piyasalardaki toparlanmanın sürmesi Fed’i bundan sonraki faiz artışları için iki önemli eşik.

Asya borsalarında çok büyük bir hareket yok. Çin Şangay bileşik ve Şenzen CSI300 endeksleri %0.30 civarında primli kapanırken Avustralya ASX %0.50, Japonya Nikkei %0.30, Güney Kore KOSPI ise %0.10’a yakın kayıpla kapandı. Önce ECB sonra FOMC kararlarının yarattığı keskin hareketler sonrası piyasalar bu haftayı sınırlı hareketlerle dinlenerek geçiriyor. Avrupa’da ekonomik takvim tıpkı Asya’da olduğu gibi ıssız. Öğleden sonra ABD’den konut satışları ve petrol envanterleri verileri ile FOMC üyesi Bullard’dan açıklamaları bekliyor olacağız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.