Neye Niyet Neye Kısmet

Merakla beklediğimiz BoJ kararlarını bu sabaha karşı sonunda öğrendik. Japonya hükümetinin açıkladığı 28 trilyon yenlik teşvik paketine paralel olarak Merkez Bankası BoJ’dan da ciddi bir parasal gevşeme adımı bekliyordu piyasalar. Varlık alım programını büyütmek, mevduat faizini daha da negatife çekmek veya ikisini aynı anda bekleyenlerin yanında bir ara helikopter para ihtimalini gündeme getirenler dahi oldu.

BoJ piyasaların bu beklentilerini boşa çıkarak sadece ETF (borsa yatırım fonu) alımlarını 3.3 trilyon yenden 6.0 trilyona yükseltmekle yetindi. Yıllık 80 trilyon yenlik parasal taban hedefinde ve %-0.10 mevduat faizinde bir değişiklik yok.

ETF artışı yanında finansal kurumların dolar likidite sorunu yaşamaması için dolar fonlama kredi programının büyüklüğü 24 milyara yükseltildi. %2.0 enflasyon hedefine 2017 mali yılı içerisinde ulaşmayı bekliyor BoJ fakat dış riskler nedeniyle zamanlama konusunda büyük bir belirsizlik olduğuna işaret ediyor. 2016/2017 TÜFE beklentisi %0.5’den %0.1’e indirilirken 2017/2018 yılı beklentisi Nisan görünüm raporunda olduğu gibi %1.7.

Başkan Kuroda basın toplantısında negatif faizin etkisinin artık daha belirgin hale geleceğini söylerken ‘bundan sonra atacağımız yeni adımlar şu ana kadar atılan adımlarla ilgili önümüzdeki ay yapacağımız gözden geçirmenin sonucuna bağlı’ ifadesini kullandı. Kuroda ayrıca şu anki risklerle mücadele için gerekli adımın atılmış olduğunu belirtti.

BoJ’un piyasa beklentilerinin çok altındaki gevşeme hamlesine USDJPY’nin verdiği tepki tahmin edeceğiniz üzere aşağı yönlü oldu. Geceye 105.00 üzerinde başlayan USDJPY bir ara 102.70 seviyelerine kadar geriledikten sonra Avrupa seansı başında 103.50 bölgesinde. Psikolojik 100.00 seviyesine kadar önemli bir destek yok fakat bundan sonra daha fazla gevşeme adımları için kapının açık tutulmaması düşüşleri sınırlayabilecek bir faktör.

103.50 üzerinde günlük bir kapanış alıcılar için teknik olarak görünümü biraz düzeltebilir. 104.00 üzerine doğru bir hamle ise daha yukarılar için pozitif bir işaret olur. Bu süreçte borsaların iyi bir performans göstermesi ve piyasaların risk iştahlı olması gerekiyor.

Bu arada BoJ kararlarından hemen önce açıklanan enflasyon raporu BoJ politikalarının etkileri konusunda az çok ipuçları veriyor. Negatif faizler ve devasa varlık alım programına rağmen Japonya’da enflasyon düşmeye devam ediyor. Şubat ayında %0.0 seviyesinde olan ulusal çekirdek enflasyon Haziran ayında %-0.5’e gerilemiş durumda. Yani enflasyondaki gidişat istenen ve beklenen yönde değil. Dolayısıyla da önümüzdeki ay BoJ’un yapacağı değerlendirme yeni/farklı adımların atılması gerekliliğini ortaya çıkarabilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.